Taka chwila wspomnień... Tym przepisem wygrałam swego czasu wypiekacz do chleba w jednym z konkursów kulinarnych. Przed zbliżającymi się świętami przepis jak znalazł;) Fajnie powspominać:) a ta drożdżowa babka z kawałkami czekolady w środku... Pychotka.

- 3 szklanki przesianej mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki świeżych drożdży (75g)
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1/2 kostki margaryny
- szczypta soli
- tabliczka gorzkiej czekolady
Letnie mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami i jedną łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na kilkadziesiąt minut aż wyrośnie.
Dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, cukier, jajka, sól, roztopioną - zimną margarynę. Wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Zagnieść w kulę. Przykryć w misce i ponownie odstawić w ciepłe miejsce.
Na sam koniec dodać połamaną na małe kawałki czekoladę, zagnieść i przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (takiej z wolnym środkiem i wyjdzie nam wieniec). Piec w piekarniku nagrzanym do 180૦C ok. 40 minut (sprawdzić drewnianym patyczkiem). Zdrowych Świąt Wielkanocnych :)
Komentarze
Prześlij komentarz