Og贸rki ma艂osolne

S膮 i one:))))) uwielbiane przez nas og贸raski ma艂osolne. Ju偶 si臋 pojawi艂y og贸rki ma艂osolne w sklepach wi臋c skorzystali艣my i ma艂osolne og贸reczki zrobili艣my, takie do jedzenia teraz na bie偶膮co. Wszyscy je lubimy wi臋c dzia艂amy. Pasuj膮 do obiadu, kolacji, jako przek膮ska, jako zak膮ska;) do wszystkiego i o ka偶dej porze - przynajmniej u nas:)
Do tych og贸rk贸w dodaj臋 wi臋cej soli ni偶 do kiszonych i u偶ywam zielonego koperku. Zjadamy je na bie偶膮co;)



Co potrzebujemy...
- og贸rki gruntowe (im mniejsze tym lepsze)
- korze艅 chrzanu
- czosnek
- zielony koperek
- mieszanka do og贸rk贸w kiszonych (opcjonalnie)
- s贸l
- woda

Spos贸b przygotowania:
Og贸rki myjemy i moczymy w lodowatej wodzie przez ok. godzink臋. Na dno naczynia/s艂oika (proporcje na ok. 2 litry) wk艂adamy kilka ga艂膮zek koperku, z膮bek czosnku przekrojony na p贸艂, kawa艂eczek chrzanu. 

Uk艂adamy ciasno og贸rki na przemian jasn膮 i ciemn膮 ko艅c贸wk膮 og贸rk贸w. 

Na g贸rze ponownie uk艂adamy ga艂膮zki kopru, z膮bek czosnku czosnku (przekrojony na p贸艂) i korze艅 chrzanu. Gdy mam to posypuje 艂y偶k膮 mieszanki do og贸rk贸w kiszonych. 

Wszystko zalewamy zalew膮: 2 p艂askie 艂y偶ki soli wymieszane z litrem gor膮cej, przegotowanej wody. Gdy mamy wi臋cej ni偶 litr to oczywi艣cie ilo艣膰 soli tak偶e zwi臋kszamy. 

Po trzech dniach mamy og贸rki ma艂osolne. Ja jem ju偶 nast臋pnego dnia:) SMACZNEGO:)


Komentarze