Roladki z szynki w sosie serowym

Delikatn膮, kruch膮 szynk臋 pokroi艂am na plastry, zawin臋艂am w niej aromatycznego pora, marchewk臋, kiszonego og贸rka i potarty 偶贸艂ty ser i efekt zaskoczy艂 nas w pozytywnym s艂owa znaczeniu:) A takie roladki w po艂膮czeniu z sosem na bazie serka 艣mietankowego okaza艂y si臋 super pomys艂em na obiad.



Co potrzebujemy...


- kawa艂ek szynki wieprzowej (ok. 1,5kg)

- 2 og贸rki kiszone

- 2 marchewki

- kawa艂ek pora (20cm)

- ok. 200g sera 偶贸艂tego

- serek topiony 艣mietankowy(u偶y艂am takiego w ,,kie艂basce,,)

- 2 do 3 szklanek wywaru warzywnego (zale偶y ile chcemy mie膰 sosu)

- m膮ka do obtoczenia roladek + ewentualnie m膮ka do zag臋szczenia sosu

- s贸l

- pieprz

- curry

- olej (ok. 1/3 szklanki)

Spos贸b przygotowania:

Szynk臋 pokroi膰 trzeba na plastry i rozbi膰 t艂uczkiem przez woreczek tak 偶eby brzegi by艂y cieniute艅kie i tym samym ,,dobrze si臋 trzyma艂y,, zwini臋te roladki. Doprawi膰 sol膮, curry i pieprzem.

Pora drobno pokroi膰, marchewki, og贸rki kiszone i ser potrze膰 na tarce na du偶ych oczkach. Wszystko razem wymiesza膰 i farsz gotowy.

Na ka偶dy plasterek szynki uk艂ada膰 porcj臋 (ok. 1 艂y偶ka) farszu i ciasno zwin膮膰 w roladk臋. Obtoczy膰 w m膮ce, dociskaj膮c w d艂oniach z ka偶dej strony i formuj膮c kszta艂tn膮 roladk臋;). W garnku rozgrza膰 olej i podsma偶y膰 roladki z ka偶dej strony, a偶 nabior膮 艂adnego br膮zowego koloru. Nast臋pnie doda膰 wywar warzywny (najlepiej ciep艂y) - ok. 2 szklanek i na ma艂ym ogniu pogotowa膰, a偶 roladki dojd膮 (ok. godzinki). 

Pod koniec serek rozpu艣ci膰 w ok. szklance dodatkowego gor膮cego wywaru, dok艂adnie rozmiesza膰 偶eby nie by艂o grudek i po艂膮czy膰 z reszt膮 doprawiaj膮c curry i ewentualnie sol膮. Mo偶na wyj膮膰 roladki do naczynia 偶aroodpornego (ja tak zrobi艂am) a sos sam dok艂adnie po艂膮czy膰 z serkiem, a p贸藕niej roladki tym sosem zala膰.  SMACZNEGO;)





Komentarze