Jabłka w słoikach

Pyszne jabłuszka w słoiczkach, które możemy otworzyć kiedy mamy na przykład ochotę na pachnącą szarlotkę. Dziś moja propozycja zamknięcia soczystych jabłuszek właśnie w słoiczkach. 



Co potrzebujemy:
- jabłka
- cukier
- sok z cytryny
- woda


Sposób przygotowania:
Ilość cukru zależy od tego jakie mamy jabłka. Gdy będą bardzo słodkie cukru użyjemy mniej. W czasie ich przyrządzania musimy zdać się trochę na własne wyczucie smaku. Moje jabłuszka były tym razem takie pomiędzy, bardziej słodkie niż kwaśne - tak bym je określiła:). 
Użyłam łyżki cukru i ok. 1/2 łyżeczki soku z cytryny oraz ok. 1/4 szklanki wody na kilogram jabłek. Smak wyszedł delikatnie słodki i kwaśny. 

Jabłka obrane ze skórek, pokroiłam w ósemki zasypałam odpowiednią ilością cukru i soku z cytryny. Dodałam wodę i na małym ogniu zagotowałam aż zaczęły się rozpadać ale nie do końca. Od czasu do czasu trzeba było zamieszać od dołu i oczywiście posmakować. Od czasu zagotowania pyrkały na maleńkim ogniu ok. 20 minut. Następnie przełożyłam je do wyparzonych słoików, zakręciłam i pasteryzowałam 10 minut od czasu zagotowania na małym ogniu (w garnku wyłożonym ściereczką i zalanym wodą do 3/4 wysokości słoiczków). SMACZNEGO:)




Komentarze