Krem z bia艂ych szparag贸w

Zupka krem... Tak to co艣 dobrego na tak膮 dziwaczn膮 pogod臋 jaka jest teraz za oknem. Tym razem zmierzy艂am si臋 z bia艂ymi szparagami :) i innymi w wi臋kszo艣ci bia艂ymi warzywami. Zupka krem - za kremami tak 艣rednio przepadam - ale ta wysz艂a na prawd臋 smakowita:).


Co potrzebujemy:

- dwa p臋czki bia艂ych szparag贸w
- 6 ma艂ych m艂odych ziamniaczk贸w
- korze艅 pietruszki
- kawa艂ek korzenia selera
- marchew
- por (bia艂膮 cz臋艣膰)
- s贸l
- pieprz
- cukier
- szczypta kuminu
- 艣mietanka 18% (ok. 3/4 szklanki)

- groszek ptysiowy
- zielona pietruszka


Spos贸b przygotowania:
W ok. 2 litrach wody przygotowuj臋 warzywny wywar z obranego korzenia pietruszki i marchewki, pora i selera. Oczywi艣cie doprawiam sol膮 i pieprzem. Gdy warzywa b臋d膮 prawie mi臋kkie (po ok. 20 min od zagotowania) dodaj臋 pokrojone ziemniaki oraz obrane i pokrojone szparagi. Gotuj臋 a偶 wszystko b臋dzie mi臋ciutkie. 
Wszystko blenduj臋 na g艂adk膮 zupk臋 krem. Ja przecieram dodatkowo przez sito, bo jak krem to lubi臋 krem a nie z jakimi艣 kawa艂kami:). Na male艅kim ogniu zagotowuj臋, co chwil臋 mieszaj膮c 偶eby si臋 nie przypali艂o do dna garnka. 

Dodaj臋 ma艂ym strumykiem 艣mietank臋 - oczywi艣cie do艣膰 energicznie mieszam. Doprawiam cukrem, sol膮, pieprzem i odrobink膮 kuminu. Do dekoracji dodaj臋 zielon膮 pietruszk臋 i groszek ptysiowy. SMACZNEGO:)




Komentarze