Syrop z mniszka lekarskiego


 W tym roku pierwszy raz zrobi艂am te w艂a艣nie syrop. Syrop z mniszka lekarskiego, przez wielu z nas nazywanego mleczem czy dmuchawcem (w p贸藕niejszym stadium) wyszed艂 doskonale i super smakuje. Dodajemy go sobie p贸ki co do herbatki z cytrynk膮 偶eby j膮 os艂odzi膰. 
Gdy nadejdzie jesienna pora b臋dzie go popija膰 w celu nabrania odporno艣ci. 
Gdy poczyta艂am o w艂a艣ciwo艣ciach i bogactwie tego magicznego kwiatka:) nie waha艂am si臋 d艂ugo i  przygotowa艂am z niego ten syrop. Posta膰 mo偶e kilkana艣cie miesi臋cy, a za rok zrobimy go tak偶e;). 呕eby lepiej zdr贸wko dopisywa艂o...



 Co potrzebujemy:

- ok. 400-450 kwiat贸w (ok. 300g)
- cytryna
- limonka
- kilogram cukru



Spos贸b przygotowania:
Zebra膰 kwiatki, takie 艂adne rozwini臋te. Im wi臋ksze i 艂adniejsze tym lepsze. Najlepsza pora to najprawdopodobniej koniec kwietnia, pocz膮tek maja.  Ja zbiera艂am same g艂贸wki, bez 艂ody偶ek. Oczywi艣cie wybierzmy takie miejsce, tak膮 艂膮k臋, kt贸re jest z dala od... wszystkiego:) Gdy zbierzemy ok. 450 kwiatk贸w mo偶emy zrobi膰 ju偶 ca艂kiem fajn膮 porcj臋 syropu. Mi wysz艂o 5 takich r贸偶nej wielko艣ci s艂oiczk贸w.

Gdy nazbieramy kwiatki, rozsypujemy je na du偶ej tacy na ok. 2 -3 godzinki w przewiewnym miejscu, 偶eby ewentualne muszki i robaczki je opu艣ci艂y. 
Wk艂adamy do garnka i zalewamy je zimn膮 wod膮. Ca艂e musz膮 by膰 przykryte wod膮. Gotujemy. Od czasu zagotowania gotujemy je na ma艂ym ogniu ok. 20 - 25 minut. 
Pozostawiamy do wystygni臋cia i wstawiamy do lod贸wki na dob臋. 

 
Po tym czasie przecedzamy przez gaz臋, 艣ciereczk臋, pieluch臋 tetrow膮, wyciskaj膮c z kwiat贸w ,,sok,, do ko艅ca. Dodajemy kilogram cukru, sok z cytryny i limonki. Wszystko gotujemy. Ile czasu? A偶 zacznie g臋stnie膰 i nabiera膰 z艂otego, pomara艅czowego koloru. Co jaki艣 czas musimy miesza膰. Ja gotowa艂am ok. 2,5 godziny. 
Nast臋pnie wlewamy na wyparzonych, gor膮cych s艂oiczk贸w. Zakr臋camy i stawiamy  g贸ry dnem na godzink臋. Przechowujemy w ch艂odnym miejscu i popijamy gdy trzeba;). Smacznego:)




Komentarze