Ziemniaczki z nut膮 pikanterii

Ziemniaczki mo偶na zrobi膰 na wiele przer贸偶nych sposob贸w - ze sk贸rk膮, bez sk贸rki, w ca艂o艣ci, czy tez pokrojone, frytki, z piekarnika, z wody... Pomys艂贸w i ich postaci jest wiele. Dzi艣 taka wersja. Ugotowane w sk贸rkach m艂ode ziemniaczki i podpieczone w piekarniku.
Co potrzebujemy:
- ziemniaki
- cebula
- szczypiorek
- ok. 2 艂y偶ek mas艂a
- s贸l
- pieprz
- chilli/ostra papryka
- pieprz zio艂owy
 Spos贸b przygotowania:
Umyte ziemniaki ugotowa膰 prawie do mi臋kko艣ci w lekko osolonej wodzie. Je艣li gotujemy m艂ode ziemniaczki nie zdejmujemy sk贸rek, tylko kroimy je na 膰wiartki.

Doprawiamy sol膮, czarnym grubo mielonym pieprzem, chilli lub ostr膮 papryk膮, pieprzem zio艂owym, posypujemy posiekan膮 do艣膰 drobno cebulk膮 i szczypiorkiem.

Na g贸rze k艂adziemy dwa kawa艂eczki mas艂a i zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 190 - 200鈦癈. SMACZNEGO馃槂



Komentarze