O mamo!!! Dawno mnie tu nie by艂o... Troch臋 si臋 dzia艂o. Ale nie zostawiam tego:) dzi艣 postanowi艂am zmieni膰 tradycyjn膮 og贸rkow膮;)
Tradycyjna og贸rkowa jest pyszna, ale ta z dodatkiem suszonych grzyb贸w i kawa艂kiem naszej w臋dzonki jest rewelacyjna. Dzisiejsza og贸rkowa jest bardziej g臋sta ni偶 taka moja dotychczasowa.
Spr贸bujcie i Wy;)
Co potrzebujemy...( na ok. 3 litry zupy)
- kawa艂ek w臋dzonego boczku
- 4 skrzyde艂ka lub pa艂ki z kurczaka
- ok. 10 og贸rk贸w kiszonych (wcze艣niej przez nas zakiszonych)
- gar艣膰 suszonych grzyb贸w
- 4 marchewki
- 1 korze艅 pietruszki
- li艣膰 i korze艅 selera
- kawa艂ek pora
- 8 - 10 ziemniak贸w
- s贸l (ok. 2 p艂askie 艂y偶ki)
- pieprz (1/5 艂y偶eczki)
- 3 li艣cie laurowe
- 3 ziela angielskie
- 艣wie偶y koperek
- mielony imbir (szczypta, dwie;)
- s艂odka 艣mietana (ok. 3 艂y偶ki)
- woda:) (ok. 4 litr贸w)
- szklanka soku z kiszonych og贸rk贸w
Spos贸b przygotowania:
Do garnka wlewam ok. 3 litr贸w wody z sol膮 i
pieprzem (ilo艣膰 soli i pieprzu ka偶dy powinien dostosowa膰 do swoich
kubk贸w smakowych) oraz pokrojony seler i por oraz ziele i li艣cie
laurowe. Grzyby krusz臋 i tak偶e wrzucam do garnka. Doprowadzam do wrzenia.
Do gotuj膮cego si臋 wywaru (na ma艂ym ogniu) dok艂adam potarte na du偶ych i ma艂ych oczkach og贸rki
kiszone, marchewk臋 i pietruszk臋. Czasem warzywa kroje w wi臋ksze kawa艂ki, to zale偶y na jakie mam ochot臋, ale wersja z potartymi warzywami sprawia, 偶e zupa og贸rkowa jest bardziej g臋sta. Gotuj臋 ok. 1 godziny. Po tym czasie dolewam troch臋 wody i
dalej gotuj臋.
Po ok. godzinie gotowania dorzucam pokrojone w male艅k膮 kostk臋 ziemniaki i
gotuj臋, a偶 one zmi臋kn膮 (ok. 1/2 godziny). Dolewam sok z og贸rk贸w i
ponownie gotuj臋 - 15 minut. Doprawiam do smaku. Zupa powinna by膰 kwa艣na,
ale nie mo偶e w niej zabrakn膮膰 r贸wnie偶 soli.
Na koniec - jak kto woli - dolewamy 艣mietan臋 albo i nie. Ja dolewam - do
oddzielnej miseczki wlewam chochelk臋 gor膮cej zupy, do niej dodaj臋
艣mietan臋 i mieszam. Nast臋pnie powoli wlewam do gotuj膮cej si臋 zupy ci膮gle
mieszaj膮c. Mo偶na zup臋 troch臋 zag臋艣ci膰 dodaj膮c na przyk艂ad troch臋 m膮ki rozmieszanej w wodzie. I gotowe. Posypujemy 艣wie偶ym koperkiem na talerzu i jemy;) SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz