Grilowana polędwiczka z cebulką i bazylią

Kiedyś po prostu mama ją kroiła, podsmażała w dość dużej ilości oleju... A ja wymyśliłam ją tak:)


Co potrzebujemy...

- polędwiczka wieprzowa
- duża cebula
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy


Sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną polędwiczkę pokroić w plasterki grubości ok. 1 cm.
Rozłożyć na desce.  jednej strony delikatnie posolić, a z drugiej natrzeć oliwą i doprawić pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. Pozostawić na ok. godzinę w chłodnym miejscu.
Cebulę pokroić w grubsze krążki.



Rozgrzać patelnię grillową i i zgrillować najpierw tą stroną z bazylią i oliwą. Gdy jedna strona dojdzie (ok. 2 minut) przełożyć każdy kawałek na drugą stronę i również zgrillować. Polędwiczka w tym momencie nam się skurczy więc w powstałe samoistnie wolne miejsce na patelni układamy pokrojoną cebulę i brązowimy. Całość wykładamy na talerzyk.

Super smakuje z kawałkiem suchego chleba i ulubioną sałatką. SMACZNEGO:)











Komentarze