Czosnek sprawdza si臋 i dzia艂a w wielu sytuacjach;) Jest dobry na r贸偶ne dolegliwo艣ci, przezi臋bienia, stosujemy go w celu nabrania wi臋kszej odporno艣ci i dodajemy do wielu potraw w naszej kuchni.
Tym razem zamkn臋艂am te ma艂e cude艅ka w s艂oiczkach i zamarynowa艂am z zio艂ami w oliwie.
Co potrzebujemy...
- czosnek
- ga艂膮zki 艣wie偶ego rozmarynu
- ziarna kolorowego pieprzu
- suszony tymianek
- oliwa
Spos贸b przygotowania:
Czosnek obra膰. Pouk艂ada膰 w ma艂ych s艂oiczkach. Do ka偶dego doda膰 kilka ziarenek kolorowego pieprzu i po ga艂膮zce rozmarynu. Zala膰 oliw膮.
S艂oiczki zakr臋ci膰, wstawi膰 do garnka wy艂o偶onego 艣ciereczk膮, zala膰 wod膮 do 3/4 ich wysoko艣ci pasteryzowa膰 ok. 30 minut od czasu zagotowania na ma艂ym ogniu.
Po tym czasie zdj膮膰 z ognia, pozostawi膰 w garnku ok. 15 minut, wyj膮膰 s艂oiczki i odstawi膰 w ch艂odnym miejscu. Tak przygotowany czosnek mo偶emy wykorzysta膰 do marynat, do mi臋ska, do sos贸w albo jako przek膮sek samych w sobie. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz