Zupa z m艂odych warzyw

Pocz膮tkowo mia艂a by膰 botwinka, ale jak znalaz艂am w lod贸wce kilka dodatkowych warzyw postanowi艂am tak膮 zupk臋 na obiad przygotowa膰. No bo jak tu nie wykorzysta膰 kilku str膮czk贸w fasoli, kawa艂ka cukinii i tych pachn膮cych li艣ci selera i pora na balkonie;)


Co potrzebujemy... (na ok. 2 l)
- m艂ody seler (korze艅 + kilka li艣ci)
- m艂ody por
- 3 marchewki
- korze艅 pietruszki
- kilka m艂odych ziemniak贸w
- kilka str膮czk贸w zielonej i 偶贸艂tej fasoli
- s贸l
- pieprz
- cukier
- kostka roso艂owa (do smaku)
- sok z burak贸w do uzyskania lepszego koloru

Spos贸b przygotowania:
Do osolonej wody (ok. czubata 艂y偶ka na 2 litry wody) z kostk膮 roso艂ow膮 (nie jest to konieczne ale do smaku czemu nie) wrzucamy pokrojony seler, por, marchewk臋, pietruszk臋, korze艅 buraczk贸w, fasol臋. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na ma艂ym ogniu.

Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojone w kostk臋 ziemniaki i posiekane li艣cie botwinki. Gotujemy tak d艂ugo a偶 warzywa b臋d膮 dla nas odpowiednie. Nie za d艂ugo bo powinny by膰 takie delikatnie chrupi膮ce. Doprawiamy pieprzem i cukrem, a dla uzyskania 艂adnego czerwonego koloru dodajemy koncentrat/sok barszczu. Mieszamy i zupka z m艂odych warzywa gotowa.

M艂ode warzywa stan膮 si臋 w naszej zupie do艣膰 szybko mi臋kkie wi臋c obiadek mamy szybko, prosto i smacznie:)
SMACZNEGO:)

Komentarze