Domowy ketchup


 Tak... W tym roku pierwszy raz zrobi艂am sw贸j w艂asny ketchup. Pomidork贸w troch臋 si臋 nazbiera艂o wi臋c postanowi艂am je wykorzysta膰 w艂a艣nie do swojego w艂asnego ketchupu. Troch臋 zabawy z tym by艂o nie ukrywam, troch臋 czasu przy garach posta艂am, ale si臋 op艂aca艂o bo smak bardzo fajny;) taki prawdziwie POMIDOROWY:)


Co potrzebujemy... 

- pomidory

- s贸l

- cukier

- pieprz czarny

 

 

Spos贸b przygotowania:

Pomidory umy膰, pokroi膰 na 膰wiartki i na male艅kim ogniu gotowa膰. Co kilka/ kilkana艣cie minut przemiesza膰 od samego do艂u. Ja gotowa艂am 8 kg pomidor贸w ok. 3 godzin. Po tym czasie ich ilo艣膰 (obj臋to艣膰) w garze zmniejszy艂a si臋 mniej wi臋cej o po艂ow臋. Po tym czasie blenderem zmiksowa艂am na jak najbardziej g艂adk膮 mas臋 i przez sito przetar艂am 偶eby konsystencja by艂a jak najbardziej g艂adka. 

 
 
Gar z tak przetartymi pomidorami ponownie wstawi艂am na ma艂y ogie艅 i mieszaj膮c co jaki艣 gotowa艂am do momentu uzyskania po偶膮danej konsystencji ketchupu (nie za g臋sty nie za rzadki). Pod koniec doprawi艂am cukrem, sol膮 i pieprzem. 
 
Gor膮cy ketchup prze艂o偶y艂am do ma艂ych wyparzonych s艂oiczk贸w i pasteryzowa艂am ok. 15 minut. I ketchup w艂asnej roboty mamy. SMACZNEGO;)




 

Komentarze