Suszona w艂oszczyzna

 艢wie偶e warzywa s膮 najlepsze i z tym dyskutowa膰 nie b臋d臋, a ju偶 w og贸le te wiosenne, pierwsze, m艂odziutkie, pachn膮ce i chrupi膮ce;) Ale wpad艂am na pomys艂 ususzenia tych pi臋knych smak贸w  偶eby pod r臋k膮 mie膰 ,,w razie biedy,, i do np. zupki dorzuci膰.

Co potrzebujemy...

- marchewki

- korze艅 pietruszki

- por

- korze艅 selera

- g艂贸wka czosnku


Spos贸b przygotowania:

Marchewki,seler i pietruszki obra膰, nast臋pnie pokroi膰 w cieniutkie plasterki. Oczyszczony por pokroi膰, a czosnek obra膰 ze sk贸rek i r贸wnie偶 cieniutko pokroi膰. Ca艂o艣膰 suszy艂am na pergaminie w uchylonym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze ok. 100鈦癈 tak d艂ugo a偶 b臋d膮 艂adnie ususzone. Co jaki艣 ,,zamiesza艂am,,. Przy kominku te偶 艂adnie dochodz膮;) 

Tak przygotowana w艂oszczyzn臋 przechowuj臋 w szczelnie zamkni臋tym szklanym s艂oiczku i w miar臋 potrzeby dorzucam do zupki, mi臋ska ...

Smacznego:)




Komentarze