Pierś z gęsi z warzywami duszonymi w winie

 

 Gęsina, która kojarzy się z dzisiejszym świętem - Świętem Niepodległości - zagościła także u nas. Na obiad przygotowałam pierś z gęsi z warzywami duszonymi w czerwonym winie. Wyszła pyszna, delikatna i krucha, a podana z ziemniaczkami i surówką z czerwonej kapusty okazała się dobrym wyborem na obiad.

 
Co potrzebujemy...
 - pierś z gęsi
- sól
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- tymianek
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- marchew
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek zielonego pora
- cebula
- 1/4 papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
 - kilka łyżek oleju
 

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną pierś z gęsi natrzeć rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

 
W brytfannie rozgrzać olej i podsmażyć z każdej strony zamarynowaną pierś. Zmniejszyć ogień, dodać 1/4 szklanki wody i warzywa (marchew i pietruszka w krążkach, seler i por w kawałkach, cebula i papryka w kostkach) i dusić do miękkości mięsa. Po ok. 1/2 godziny dodać wino i dusić na małym ogniu (dwa/trzy razy zamienić mięsko stroną). Gdy płyn odparuje można dodać jeszcze wody i dusić do miękkości (razem ok. 3 godzin). SMACZNEGO:)  




 

Komentarze