Gęsina, która kojarzy się z dzisiejszym świętem - Świętem Niepodległości - zagościła także u nas. Na obiad przygotowałam pierś z gęsi z warzywami duszonymi w czerwonym winie. Wyszła pyszna, delikatna i krucha, a podana z ziemniaczkami i surówką z czerwonej kapusty okazała się dobrym wyborem na obiad.
Co potrzebujemy...
- pierś z gęsi
- sól
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- tymianek
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- marchew
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek zielonego pora
- cebula
- 1/4 papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną pierś z gęsi natrzeć rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz