Śledzie zawsze smażyliśmy na patelni, posolone do smaku i obtoczone w mące. Później na talerzu skropione cytryną smakowały super;) Dziś zrobiliśmy inaczej. Sprawdźcie jak;)
Co potrzebujemy:
- świeże śledzie
- sól
- pieprz cytrynowy
- masło
Sposób przygotowania:
Oczyszczone śledzie moczymy ok. godzinkę w zimnej wodzie. Przecedzamy i solimy. Do środka śledzi dodajemy pieprz cytrynowy (ok. 1.4 łyżeczki pieprzu rozprowadzić w środku śledzia, przy ości). Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godzinki.
Na kawałku foli aluminiowej układamy mniejszy kawałek pergaminu, na którym układamy po 2 śledzie. Na nich kawałek masła (taki plasterek). Szczelnie zawijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190-200⁰C i pieczemy ok. 20 minut.
Śledzie tak upieczone przypadły mi do ,,gustu,, roztopione masło sprawiło, że rybka nie była wysuszona ale fajnie upieczona. Jak widać śledź nie musi mieć chrupiącej skórki a smakuje równie dobrze.Mi świetnie smakowały z przygotowanymi również w piekarniku talarkami ziemniaczanymi i suróweczką. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz