Niedzielny - i nie tylko - obiadek (grillowana pier艣 kurczaka z dodatkami)

 Pora obiadowa... Niedziela sp臋dzana tylko z ch艂opcami, bo najstarszy z naszej czw贸rki musi by膰 gdzie indziej;(

Ale co... obiad trzeba zrobi膰;)

Dzi艣 grilowana pier艣 kurczaka marynowana w papryce s艂odkiej, czarnym pieprzu, soli i bazylii w towarzystwie duszonych pieczarek i grillowanych ziemniaczk贸w z sur贸wk膮 i sosem s艂odko kwa艣nym.


 Co potrzebujemy...

- pier艣 z kurczaka

- papryka s艂odka

- pieprz czarny

- s贸l

- suszona bazylia

- pieczarki

- ziemniaki

- sur贸wka Coleslaw https://www.blogger.com/blog/post/edit/7459484668983217935/1370013847885846447

- sos s艂odko-kwa艣ny

- olej

Spos贸b przygotowania:

Pier艣 (umyt膮 i osuszon膮) pokroi艂am na cie艅sze plastry. Natar艂am olejem z ka偶dej strony i doprawi艂am sol膮, pieprzem i bazyli膮. Odstawi艂am na kilkana艣cie minut. 

Ziemniaczki pokroi艂am w mniejsze kawa艂ki i wst臋pnie ugotowa艂am w osolonej wodzie (ale nie do mi臋kko艣ci, powinny by膰 twardawe). Przecedzi艂am i zahartowa艂am lodowat膮 wod膮. Skropi艂am olejem i doprawi艂am je sol膮, pieprzem i bazyli膮. 

Pieczarki pokroi艂am w niezbyt ma艂e kawa艂ki. Na rozgrzanym w garnku oleju (kilka 艂y偶ek) najpierw je podsma偶y艂am potem podusi艂am kilka minut. Doprawi艂am tylko sol膮 i pieprzem.

Na rozgrzanej patelni grillowej zgrillowa艂am pier艣 z ka偶dej strony i przygotowane ziemniaczki.

Poda艂am je samej sobie na listku sa艂aty z ulubionym sosem s艂odko-kwa艣nym i sur贸wk膮 od wczoraj:)

SMACZNEGO:)



 

Komentarze