Pizza do艣膰 cz臋sto u nas go艣ci;)
Tym razem wykorzystali艣my nasz sos pomidorowy, nasz w艂asny ketchup, kt贸rego zrobienie by艂o dla mnie nie lada wyzwaniem bo czasoch艂onnym procesem;) ale jest i smak wyszed艂 fajniutki.
Dzi艣 pizza w wersji wegetaria艅skiej;)
Co potrzebujemy:
Dodatki:
- mi臋kki 偶贸艂ty ser (ok. 200g)
- kilka pieczarek
- kawa艂ek fety
- pomidorki koktajlowe
- kiszony lub 艣wie偶y og贸rek
- cebula
- papryka (ja u偶y艂am zielonej)
- bazylia i oregano
- sos pomidorowy https://www.blogger.com/blog/post/edit/7459484668983217935/7900775652530322216
Spos贸b przygotowania:
Dro偶d偶e
pokruszy膰 i rozmiesza膰 w letniej wodzie. Doda膰 m膮k臋, oliw臋 i s贸l.
Wszystko razem wymiesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮 (p贸ki si臋 da) potem wyrobi膰
r臋k膮 kilka minut. Je艣li ciasto b臋dzie zbyt lepkie mo偶na dosypa膰 m膮ki.
Ciasto na pizz臋 powinno nam si臋 odkleja膰 od d艂oni, by膰 jednolite i
g艂adkie. Prze艂o偶y膰 do czystej miski, przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 w
ciep艂e miejsce, a偶 wyro艣nie.
Przygotowa膰 sos i sk艂adniki na pizz臋.
Kiedy po kilkunastu/kilkudziesi臋ciu minutach ciasto wyro艣nie, st贸艂 podsypa膰 m膮k膮 i wy艂o偶y膰 na ni膮 ciasto do pizzy. R臋koma uformowa膰 okr膮g艂y kszta艂t pizzy (rozci膮gaj膮c ciasto na wszystkie strony 艣wiata, przewr贸ci膰 j膮 z jednej strony na drug膮 kilka razy). U艂o偶y膰 tak przygotowany sp贸d na blaszce do pieczenia wy艂o偶onej pergaminem. Piekarnik nagrza膰 do 200鈦癈.

Komentarze
Prze艣lij komentarz