Ocet jab艂kowy

Ocet jab艂kowy jest 艣wietny do sos贸w i sa艂atek, kt贸re cz臋sto u nas goszcz膮. Z tego co wyczyta艂am ma r贸wnie偶 wiele w艂a艣ciwo艣ci i stosowany jest w przy wielu dolegliwo艣ciach (refluks, zgaga, oty艂o艣膰, nadwaga, problemy z cholesterolem, mia偶d偶yc膮) a tak偶e do piel臋gnacji w艂os贸w. Ja oczywi艣cie skupi臋 si臋 najbardziej na occie jab艂kowym jako sk艂adniku sa艂atek i sos贸w.

Kiedy艣 nie pomy艣la艂abym nawet, 偶e mo偶na go zrobi膰 samemu w domu. A tu prosz臋 ;) Troch臋 czasoch艂onne jego przygotowanie, ale op艂aca艂o si臋.

Co potrzebujemy...
- 1 kg obierek i gniazd nasiennych jab艂ek
- 5 艂y偶ek cukru
- 1 litr przegotowanej ch艂odnej wody
 

Spos贸b przygotowania:
Umyte jab艂ka obieramy ze sk贸rek i wycinamy gniazda nasienne. Obierki z gniazdami wk艂adamy do s艂oja, zasypujemy cukrem i zalewamy wod膮. Wszystkie obierki powinny by膰 pod powierzchni膮 wody. 
Przykrywamy cienk膮 艣ciereczk膮/pieluch膮 tetrow膮, zabezpieczamy gumk膮 recepturk膮 lub sznurkiem i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie. Ka偶dego dnia miesza艂am zawarto艣膰 s艂oika i pilnowa艂am 偶eby za ka偶dym razem wszystkie obierki by艂y zanurzone. Nie mo偶na doprowadzi膰 do pojawienia si臋 ple艣ni. Przez te 3 tygodnie zawarto艣膰 s艂oika nie wygl膮da艂a zbyt interesuj膮co;). 
 
Po 3 tygodniach przecedzi艂am wszystko przez pieluszk臋 i czysty ju偶 prawie klarowny p艂yn odstawi艂am na kolejne 3 tygodnie (pod 艣ciereczk膮). Tu co drugi/trzeci dzie艅 zamiesza艂am zawarto艣膰 - jak mi si臋 przypomnia艂o:)
 
Po tym czasie jeszcze raz przecedzi艂am przez tetr臋 i rozla艂am do buteleczek. Przechowuj臋 w lod贸wce i dodaj臋 do sosik贸w, sa艂atek.


 

 

 

Komentarze