Sezon na truskawki w pe艂ni. Trzeba wi臋c korzysta膰 z tych smakowitych owoc贸w;)
Na zako艅czenie sezonu darterskiego przygotowa艂am to w艂a艣nie ciacho. Nie ukrywam, 偶e cieszy艂o si臋 ,,dobrym wzi臋ciem,, a ja us艂ysza艂am przemi艂e s艂owa;) Jak zapewne si臋 domy艣lacie ciasto to na pewno zago艣ci w naszym domu jeszcze nie raz:) Mi艂ego dzionka:*
Co potrzebujemy...
- dwie/trzy paczki herbatnik贸w kakaowych (ciemnych)
- dwie/trzy paczki herbatnik贸w (jasnych)
- dwa budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 4 艂y偶ki cukru
- kostka mas艂a
- krem czekoladowy typu nutella
- ok. p贸艂 kilograma truskawek
- czekolada gorzka
- czekolada bia艂a
- 6 艂y偶ek mleka
Spos贸b przygotowania:
Przygotowujemy mas臋 budyniow膮. 2,5 szklanki mleka zagotowa膰. W pozosta艂ym mleku - czyli w po艂owie szklanki - rozmiesza膰 budynie z cukrem. Do gotuj膮cego si臋 mleka doda膰 rozmieszany budy艅 i energicznie miesza膰 a偶 do zagotowania. Zdj膮膰 z ognia, przykry膰 foli膮 aluminiow膮 do wystygni臋cia (w foli zrobi膰 dziurki np.widelcem).
Gdy ca艂kowicie wystygnie przygotowa膰 mas臋 budyniow膮. Utrze膰 mas艂o mikserem i dodawa膰 po 艂y偶ce zimnego budyniu. Utrze膰 na jednolit膮 mas臋.
W blaszce nasmarowanej t艂uszczem i wy艂o偶onej pergaminem u艂o偶y膰 ciemne herbatniki. Posmarowa膰 kremem budyniowym. U艂o偶y膰 kolejn膮 warstw臋 ciemnych herbatnik贸w. Posmarowa膰 nutell膮 i kremem budyniowym. U艂o偶y膰 truskawki pokrojone w plasterki o grubo艣ci ok. 0,5 cm. posmarowa膰 kremem budyniowym. U艂o偶y膰 jasne herbatniki, posmarowa膰 kremem budyniowym. Kolejna - ju偶 ostatnia - warstwa herbatnik贸w jasnych.
Roztopi膰 po kolei czekolad臋 bia艂膮 z dodatkiem trzech 艂y偶ek mleka i pola膰 na herbatniki, nast臋pnie tak samo post膮pi膰 z gorzk膮 czekolad膮.
Ciacho wstawi膰 do lod贸wki na kilka godzin. przed podaniem udekorowa膰 艣wie偶ymi truskawkami lub innymi owocami i na przyk艂ad mi臋t膮.
Smacznego;)
Komentarze
Prze艣lij komentarz