ROLMOPSIKI - zawijane śledziki

Te śledziki wszyscy zachwalają. 
Im mniejsze śledziki, tym ładniejsze i pyszniejsze rolmopsiki z nich wychodzą.
Super kwaśna przekąska zarówno dla starszych jak i młodszych - moje chłopaki je uwielbiają:)



Co potrzebujemy:

- 2 kg świeżych śledzi (im mniejsze tym lepsze)
- 3 cebule
- 4 kiszone ogórki
- pieprz

Zalewa: 
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 ½ łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie


Dodatkowo:
- ok. 3 szklanek wody
- ¾ szklanki octu
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zalewy zagotować i pozostawić do wystygnięcia.

Śledzie wyczyścić z ich wnętrzności i umyć. Zalać przygotowaną zimną zalewą i odstawić na 12 godzin. 
Po tym czasie zlać zalewę a śledzie wyfiletować.

Cebulę pokroić w piórka, a ogórki w pół-plasterki.

Fileciki śledziowe porozkładać na desce, każdy oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym ułożyć po kawałeczku cebuli i ogórka – zwinąć i połączyć wykałaczką. 

Wszystkie rolmopsy ułożyć w naczyniu na górę dodać trochę pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy oraz cebulę i ogórki, które zostały. Zalać wodą z octem i odstawić na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO:)









Komentarze

Prześlij komentarz