ROLMOPSIKI - zawijane 艣ledziki

Te 艣ledziki wszyscy zachwalaj膮. 
Im mniejsze 艣ledziki, tym 艂adniejsze i pyszniejsze rolmopsiki z nich wychodz膮.
Super kwa艣na przek膮ska zar贸wno dla starszych jak i m艂odszych - moje ch艂opaki je uwielbiaj膮:)



Co potrzebujemy:

- 2 kg 艣wie偶ych 艣ledzi (im mniejsze tym lepsze)
- 3 cebule
- 4 kiszone og贸rki
- pieprz

Zalewa: 
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 ½ 艂y偶ki soli
- 1 艂y偶ka cukru
- 3 li艣cie laurowe
- 3 ziela angielskie


Dodatkowo:
- ok. 3 szklanek wody
- ¾ szklanki octu
- pieprz
- li艣膰 laurowy
- ziele angielskie


Spos贸b przygotowania:
Wszystkie sk艂adniki zalewy zagotowa膰 i pozostawi膰 do wystygni臋cia.

艢ledzie wyczy艣ci膰 z ich wn臋trzno艣ci i umy膰. Zala膰 przygotowan膮 zimn膮 zalew膮 i odstawi膰 na 12 godzin. 
Po tym czasie zla膰 zalew臋 a 艣ledzie wyfiletowa膰.

Cebul臋 pokroi膰 w pi贸rka, a og贸rki w p贸艂-plasterki.

Fileciki 艣ledziowe porozk艂ada膰 na desce, ka偶dy opr贸szy膰 艣wie偶o zmielonym pieprzem. Na ka偶dym u艂o偶y膰 po kawa艂eczku cebuli i og贸rka – zwin膮膰 i po艂膮czy膰 wyka艂aczk膮. 

Wszystkie rolmopsy u艂o偶y膰 w naczyniu na g贸r臋 doda膰 troch臋 pieprzu, ziele angielskie i li艣膰 laurowy oraz cebul臋 i og贸rki, kt贸re zosta艂y. Zala膰 wod膮 z octem i odstawi膰 na kilka godzin do lod贸wki. SMACZNEGO:)









Komentarze

Prze艣lij komentarz