Kupi艂am kaczk臋, ca艂膮 kaczk臋:) najpierw mia艂am w planie przyrz膮dzi膰 j膮 w ca艂o艣ci. Ale po chwili nabra艂am ochot臋 na roso艂ek - pyszny i aromatyczny. I tak te偶 zrobi艂am. M贸j kochany m膮偶 艣wietnie mi j膮 ''rozebra艂'' na cz臋艣ci. Oddzieli艂 piersi i uda, kt贸re przyrz膮dzimy innym razem, a ca艂膮 reszt臋 specjalnie ''spali艂am" w piekarniku i to dzi臋ki temu m贸j roso艂ek nabra艂 cudnego smaku i przepi臋knego ciemnego koloru. Spr贸bujcie sami...

- korpus kaczki
- 3 marchwie
- 2 pietruszki
- kawa艂ek selera
- 3 li艣cie pora
- cebula
- 2 z膮bki czosnku
- natka pietruszki
- s贸l (ok. 1 艂y偶ki)
- pieprz (ok. 1/4 艂y偶eczki)
- cukier (ok. 1 艂y偶eczki)
- li艣膰
- ziele angielskie
Korpus z cebul膮 i czosnkiem, po jednej obranej marchwi i pietruszce z porem i selerem u艂o偶y膰 w blaszce do pieczenia i wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do ok. 200 - 220鈦癈 i przypali膰 na ciemny kolor (ja mia艂am to w piekarniku ok. 1 i 1/2 godziny). Gdy korpus i warzywa b臋d膮 naprawd臋 ciemne prze艂o偶y膰 do garnka zala膰 wod膮 (ok. 2 l) i gotowa膰 na ma艂ym ogniu (od czasu zagotowania ok. 2 godzin). Doda膰 ziele angielskie i li艣cie laurowe.


Komentarze
Prze艣lij komentarz