Ros贸艂 z kaczki

Kupi艂am kaczk臋, ca艂膮 kaczk臋:) najpierw mia艂am w planie przyrz膮dzi膰 j膮 w ca艂o艣ci. Ale po chwili nabra艂am ochot臋 na roso艂ek - pyszny i aromatyczny. I tak te偶 zrobi艂am. M贸j kochany m膮偶 艣wietnie mi j膮 ''rozebra艂'' na cz臋艣ci. Oddzieli艂 piersi i uda, kt贸re przyrz膮dzimy innym razem, a ca艂膮 reszt臋 specjalnie ''spali艂am" w piekarniku i to dzi臋ki temu m贸j roso艂ek nabra艂 cudnego smaku i przepi臋knego ciemnego koloru. Spr贸bujcie sami... 

 Co potrzebujemy...
- korpus kaczki
- 3 marchwie
- 2 pietruszki
- kawa艂ek selera
- 3 li艣cie pora
- cebula
- 2 z膮bki czosnku
- natka pietruszki
- s贸l (ok. 1 艂y偶ki)
- pieprz (ok. 1/4 艂y偶eczki)
- cukier (ok. 1 艂y偶eczki)
- li艣膰
- ziele angielskie

Spos贸b przygotowania:
Korpus z cebul膮 i czosnkiem, po jednej obranej marchwi i pietruszce z porem i selerem u艂o偶y膰 w blaszce do pieczenia i wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do ok. 200 - 220鈦癈 i przypali膰 na ciemny kolor (ja mia艂am to w piekarniku ok. 1 i 1/2 godziny). Gdy korpus i warzywa b臋d膮 naprawd臋 ciemne prze艂o偶y膰 do garnka zala膰 wod膮 (ok. 2 l) i gotowa膰 na ma艂ym ogniu (od czasu zagotowania ok. 2 godzin). Doda膰 ziele angielskie i li艣cie laurowe. 
Po tym czasie wyj膮膰 mi臋so i przypalone warzywa. Doda膰 wod臋 (ok.1/2 l) i zagotowa膰.  Pokroi膰 艣wie偶膮 marchew i pietruszk臋, kt贸re doda膰 do gotuj膮cego si臋 roso艂u. Pogotowa膰 a偶 zmi臋kn膮. Na koniec doprawi膰 do smaku sol膮, pieprzem i cukrem - wedle uznania, nie koniecznie doda膰 tyle ile podaj臋 wy偶ej. Najpierw posmakujmy i wtedy zdecydujmy. Roso艂ek powinien mie膰 charakterystyczny s艂onawy smak - ale z umiarem:). 
 


 
Przed podaniem posypa膰 zielon膮 pietruszk膮. Ros贸艂 najlepiej smakuje z makaronem nale艣nikowym, kt贸rego przepis na blogu:) https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/11/makaron-nalesnikowy.html SMACZNEGO:)
 




Komentarze