Barszcz ukraiński

Jedna ze smacznych i bardzo treściwych zup moim zdaniem. Smak słodko - kwaśny z delikatnie ostrym posmakiem... Każdy może ten barszczyk doprawić tak jakby na swój sposób.

Co potrzebujemy (na ok. 2 - 2,5 litra)...
- wędzona kość wieprzowa
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 2 liście pora
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 czubata łyżka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżka cukru


- puszka czerwonej fasoli
- 5 ziemniaków
- ok. 1 -2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki koncentratu barszczu dla uzyskania lepszego koloru
- kilka łyżek słodkiej śmietany

Sposób przygotowania:
Kość zalać ok. 3 litrami wody i pogotować ok. 1 godzinę razem z zielem angielskim, liściem laurowym, pokrojonym porem i selerem. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz buraki ze słoika. Jeśli robimy barszcz z buraków surowych kroimy je w kostkę i wrzucamy od razu na początku razem z kością. Dodać sól i pieprz. Gotujemy, aż do ''prawie" miękkości warzyw (ok. 1/2 godziny na małym ogniu). 
Po ok. 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy i te zmiękną czerwoną fasolę i jeszcze kilka minut gotujemy. Można dodać trochę koncentratu barszczu w celu uzyskania bardziej intensywnego koloru. Doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, pieprzem i cukrem (ja też dodaję kilka kropel ma.gi). 
Wersja z dodatkową porcją ziemniaków
Ja dopiero w talerzu dodaję trochę śmietany. Można to zrobić od razu w garnku. W tym celu śmietanę rozmieszać w ok. 1/2 szklanki gorącego barszczu i potem dodać do całości cały czas mieszając. SMACZNEGO:)


Komentarze