Pizza - Kto jej nie lubi:)??? Jest Ktoś taki... Ja uwielbiam, dlatego bardzo często sama ją przygotowuję. Ale co na nią nałożyć:) oto jest pytanie:) Dla mnie pizza musi być z pieczarkami i... kilka różnych składników bym jeszcze do niej dodała. Ale wszystkich razem nie można. Wersji jest wiele, zależy od tego na co mam chęć, z Kim ją jem:), czy od pogody:) Dziś brokuł w roli głównej. Zapraszam:)
Co potrzebujemy...
- ok. 2 szklanek mąki
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- 1/2 kostki drożdży
- łyżeczka oliwy
- szczypta soli
Dodatki:
- 4 pieczarki
- kilka ''kwiatków" brokułu
- cebula
- 5 plasterków szynki/salami
- kilka kostek fety (uwielbiamy ją więc dodajemy)
- kawałek (200 g) żółtego sera, który się dobrze roztopi
- sos pomidorowy https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/03/sos-pomidorowy.html
Drożdże pokruszyć i rozmieszać w letniej wodzie. Dodać mąkę, oliwę i sól. Wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką (póki się da) potem wyrobić ręką kilka minut. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dosypać mąki. Ciasto na pizzę powinno nam się odklejać od dłoni, być jednolite i gładkie. Przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Mi przy kominku wyrasta ok. 20 minut.
W tym czasie przygotować sos https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/03/sos-pomidorowy.html i składniki na pizzę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, cebulę w krążki, salami lub szynkę w plasterki, a fetę w kostki. Brokuł podzielić na kwiatuszki, a ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Gdy ciasto wyrośnie, stół podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto do pizzy. Rękoma uformować okrągły kształt pizzy (rozciągając ciasto na wszystkie strony świata, przewrócić ją z jednej strony na drugą kilka razy). Ułożyć tak przygotowany spód na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzać do 200⁰C.

Ja 2 razy w ciągu pieczenia otwieram piekarnik w celu usunięcia nadmiaru pary. Po tym czasie sprawdzić czy odkleja się nam ładnie od pergaminu i brzegi pizzy zbrązowiały się, a to będzie oznaką tego, że jest gotowa.
My uwielbiamy ją z sosem czosnkowym https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/01/sos-czosnkowy.html i pomidorowym https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/03/sos-pomidorowy.html. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz