Pizza dla odważnych:)

Tak, to prawda, że pizzę można przygotować z tym co tylko lubimy i co chcemy:) Dziś pizza dla odważnych z dodatkiem ostrych papryczek chilli. Kto się skusi? Ja uwielbiam takie ostre smaki połączone z delikatnym świeżym ogórkiem i ... sami zobaczcie z czym jeszcze:)

 Co potrzebujemy...
- ok. 2 szklanek mąki
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- 1/2 kostki drożdży
- łyżeczka oliwy
- szczypta soli

Dodatki:
- 3 pieczarki
- kilka plasterków salami
- 1 kiełbasa wiejska (np. myśliwska)
- 3 (ja dałam 4:)) marynowane papryczki chilli (bez nasion)
- cebula
- kilka kostek fety (uwielbiamy ją więc dodajemy)
- opcjonalnie oliwki
- kawałek (200 g) żółtego sera, który się dobrze roztopi

Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto jest taki jak już podawałam we wcześniejszym poście, a mianowicie... Drożdże pokruszyć i rozmieszać w letniej wodzie. Dodać mąkę, oliwę i sól. Wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką (póki się da) potem wyrobić ręką kilka minut. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dosypać mąki. Ciasto na pizzę powinno nam się odklejać od dłoni, być jednolite i gładkie. Przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Mi przy kominku wyrasta ok. 20 minut.
Już wiemy jak przygotować sosy:)
Gdy ciasto wyroście oczywiście na stolnicy wyłożonej pergaminem posypanym mąką formujemy palcami naszą pizzę. Smarujemy ja sosem pomidorowym, posypujemy połową przygotowanego sera żółtego i układamy nasze dodatki: pieczarki pokrojone w plasterki, salami, kiełbasę pokrojoną w plasterki, marynowane papryczki chilli (bez nasion) także w postaci krążków, fetę w kostkach i cebulę w piórkach lub krążkach. Na górę posypujemy serem i do piekarnika ok. 25 minut w temperaturze 200⁰C. Ale pali - uwielbiam. SMACZNEGO:)

Komentarze