Ciasto bezowe z owocami

Pami臋tacie przepis na bezy??? Zrobi艂am ich tyle, 偶e nie dali艣my rady:) wi臋c postanowi艂am je przerobi膰 na ciasto bezowe z owocami. Kiedy艣 zrobi臋 prawdziwy torcik Paw艂owa:) a dzi艣 takie oto ciasto bezowe, pokryte 艣mietanowym kremem i owocami. Niebo w g臋bie m贸wi臋 Wam. To ciasto trzeba najlepiej zje艣膰 w dniu, w kt贸rym je przygotowujemy, poniewa偶 艣mietanka wsi膮ka w bezy jak troch臋 postoi. Fajnie si臋 je je wsp贸lnie:) bez krojenia:)

Co potrzebujemy...
Przepis na bezy znajdziecie tutaj https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/05/bezy.html
- 3 bia艂ka
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru (ok. 180 g)

- 艣mietanka krem贸wka (1 szklanka)
- serek mascarpone (250 g)
- 艣wie偶e owoce (maliny, je偶yny, bor贸wki)

Spos贸b przygotowania: 
Z przepisu na bezy: bia艂ka, kt贸re kilkana艣cie minut by艂y w temperaturze pokojowej, pocz膮tkowo ubijamy delikatnie trzepaczk膮 (ok. 30 sekund). Po delikatnym spienieniu si臋 bia艂ek dodajemy szczypt臋 soli i mikserem ubijany na sztywn膮 pian臋 (na wysokich obrotach). 
Do tak na sztywno ubitej piany dodajemy stopniowo po 艂y偶eczce cukru pudru i ca艂y czas miksujemy. Nie spieszmy si臋 tu, po艣piech w tym przypadku nie wskazany. Powoli z cierpliwo艣ci膮 dodajemy po 艂y偶eczce cukru pudru!!!
Tak przygotowan膮 mas臋 nak艂adamy do r臋kawa cukierniczego albo dekoratora do ciast i wyciskamy ma艂e beziki. Mi z tej porcji wysz艂o 20 bez o 艣rednicy ok. 4 cm.  
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140⁰ - 150⁰C i pieczemy ok. 50 minut z TERMOOBIEGIEM. Tyle z przepisu na bezy:)

Gdy bezy wystygn膮 ubijamy na sztywno 艣mietank臋. Gdy b臋dzie sztywna dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
Do formy wy艂o偶onej w ca艂o艣ci foli膮 spo偶ywcz膮 wk艂adamy nasze bezy po艂amane na 3 lub 4 cz臋艣ci, na nie ubity krem 艣mietanowy z mascarpone. Formujemy 艂y偶k膮 taki jakby kopiec i uk艂adamy 艣wie偶e owoce. I gotowe:) Mo偶na go porcjowa膰 na talerzyki albo wsp贸lnie je艣膰 艂y偶eczkami. SMACZNEGO:)





Komentarze