Sa艂atka ze szparagami

Sa艂atka z serii zielono mi:) Pierwszy raz j膮 robi艂am i bardzo mi zasmakowa艂a:) O tej porze, gdy szparagi s膮 dost臋pne naprawd臋 warto przygotowa膰 sobie taka sa艂atk臋.

Co potrzebujemy...
- kilka szparag贸w (5 - 6 sztuk)
- gar艣膰 szpinaku
- kilka li艣ci sa艂aty zielonej (karbowanej)
- kilka kwiatk贸w broku艂u
- pomidor
- kilka fety w kostkach
- 2 艂y偶ki pra偶onej cebulki

Do przygotowania szparag贸w:
- 艂y偶eczka soli
- 艂y偶eczka cukru
- 艂y偶ka mas艂a

Sos:
* czosnkowo-cytrynowy https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/05/sos-czosnkowo-cytrynowy.html
* jogurtowo-cytrynowy https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/05/sos-jogurtowo-cytrynowy.html

Spos贸b przygotowania:
Przygotowa膰 szparagi. Zagotowa膰 wod臋, kt贸r膮 wcze艣niej doprawiamy sol膮 i cukrem oraz dodajemy mas艂o. Garnek powinien by膰 w miar臋 w膮ski i g艂臋boki. Wody z kolei powinno by膰 tyle 偶eby przykry艂y szparagi do ok. 3/4 d艂ugo艣ci. 
Szparagi myjemy i osuszmy, nast臋pnie podcinamy od do艂u ok. 4 cm (jest takie miejsce delikatnie wyczuwalne gdzie to trzeba zrobi膰; mo偶na te偶 te ko艅c贸wki od艂ama膰). Do gotuj膮cej si臋 wody wk艂adamy umyte i podci臋te szparagi ,,kwiatkami" do g贸ry. Gotujemy ok. 3 - 4 minut. Zlewamy wod臋 i przecedzamy je. P艂uczemy pod zimn膮 wod膮.

Czas na broku艂. Do osolonej i doprawionej 艂y偶k膮 cukru wody wk艂adamy broku艂y i gotujemy ok. 4 minut od czasu zagotowania. Zlewamy wod臋 i hartujemy pod zimna wod膮.

Na sp贸d p艂askiego naczynia wk艂adamy szpinak i porwan膮 sa艂at臋. Nast臋pnie pokrojonego pomidora, fet臋 w kostkach i przygotowane wcze艣niej kwiatki broku艂u. Nasze szparagi kroimy w mniejsze kawa艂ki i uk艂adamy na sa艂acie, a wszystko opr贸szamy pra偶ona cebulk膮. Przed podaniem polewamy ulubionym sosem:) SMACZNEGO:)





Komentarze