Pizza z ricott膮 i kiszonym og贸rkiem

Przepis (sprawdzony ju偶 nie raz) na ciasto do pizzy ju偶 znacie:) dzi艣 z serem ricotta i mo偶e dziwne po艂膮czenie z og贸rkiem kiszonym. Nam to po艂膮czenie zasmakowa艂o, wi臋c chcia艂abym podzieli膰 si臋 wirtualnym smakiem tej w艂a艣nie pizzy. Pizza zawsze poprawia nastr贸j :)


 Co potrzebujemy...
- ok. 2 szklanek m膮ki
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- 1/2 kostki dro偶d偶y
- 艂y偶eczka oliwy
- szczypta soli

Dodatki:
- 3 pieczarki
- 2 og贸rki kiszone
- cebula
- 6 plasterk贸w salami
- kawa艂ek papryki
- ser ricotta
- kawa艂ek (200 g) 偶贸艂tego sera, kt贸ry si臋 dobrze roztopi


Spos贸b przygotowania:
Przypominam przepis na ciasto do pizzy:). Dro偶d偶e pokruszy膰 i rozmiesza膰 w letniej wodzie. Doda膰 m膮k臋, oliw臋 i s贸l. Wszystko razem wymiesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮 (p贸ki si臋 da) potem wyrobi膰 r臋k膮 kilka minut. Je艣li ciasto b臋dzie zbyt lepkie mo偶na dosypa膰 m膮ki. Ciasto na pizz臋 powinno nam si臋 odkleja膰 od d艂oni, by膰 jednolite i g艂adkie. Prze艂o偶y膰 do czystej miski, przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 w ciep艂e miejsce, a偶 wyro艣nie. 
W tym czasie przygotowa膰 sos https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/03/sos-pomidorowy.html i sk艂adniki na pizz臋. Pieczarki umy膰 i pokroi膰 w plasterki, papryk臋 w kostki,cebul臋 w pi贸rka, salami uk艂adam w plasterkach, og贸rki kiszone kroj臋 w pod艂u偶ne plasterki. Ser zetrze膰 na tarce na du偶ych oczkach. 

Gdy ciasto wyro艣nie, st贸艂 podsypa膰 m膮k膮 i wy艂o偶y膰 na ni膮 ciasto do pizzy. R臋koma uformowa膰 okr膮g艂y kszta艂t pizzy (rozci膮gaj膮c ciasto na wszystkie strony 艣wiata, przewr贸ci膰 j膮 z jednej strony na drug膮 kilka razy). U艂o偶y膰 tak przygotowany sp贸d na blaszce do pieczenia wy艂o偶onej pergaminem. Piekarnik nagrza膰 do 200鈦癈. 

Sp贸d pizzy posmarowa膰 sosem pomidorowym (mo偶na troch臋 posoli膰) i u艂o偶y膰 na nim sk艂adniki do pizzy. Pizz臋 opr贸szy膰 potartym serem, potem plasterki salami, pieczarki, cebula, papryka, plasterki og贸rka. Na g贸rze kruszymy ricott臋 i opr贸szamy 偶贸艂tym serem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut bez termoobiegu. 

Ja 2 razy w ci膮gu pieczenia otwieram piekarnik w celu usuni臋cia nadmiaru pary. Po tym czasie sprawdzam czy odkleja si臋 nam 艂adnie od pergaminu i brzegi pizzy zbr膮zowia艂y si臋, a to b臋dzie oznak膮 tego, 偶e jest gotowa. 

Komentarze