Zupa z m艂odym bobem i selerem naciowym

Smaki lata, ja to bym mog艂a si臋 nimi delektowa膰 ca艂y rok  na okr膮g艂o.
Tym razem odkry艂am i przekona艂am si臋 zarazem, do nowego dla mnie smaku.
T膮 nowo艣ci膮 jest b贸b. Nigdy nie przepada艂am za nim, ale w tej zupie nadaje 艣wietnego smaku, a tym samy zasmakowa艂 i mi.
Poznajcie moj膮 zup臋 ze 艣wie偶utkiego, m艂odego bobu.

Co potrzebujemy...
- ok. 1/5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego (mo偶na jak najbardziej wykorzysta膰 ros贸艂 https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/10/roso-z-kury.html)
- 1 marchew
- cebula
- z膮bek czosnku
- kawa艂ek selera naciowego
- 2 m艂ode li艣cie pora
- gar艣膰 fasoli szparagowej (najlepiej 偶贸艂tej i zielonej)
- szklanka m艂odego bobu
- 2 艂y偶ki mas艂a


Spos贸b przygotowania:

B贸b ugotowa膰 w osolonej wodzie - wrzuci膰 b贸b do gotuj膮cej si臋 wody i gotowa膰 ok. 10 minut. Zla膰 wod臋, przecedzi膰 i obra膰 ze sk贸rek.
Cebul臋 pokrojon膮 w pi贸rka i drobno posiekany czosnek zeszkli膰 na ma艣le. Doda膰 pokrojony seler i por oraz pokrojon膮 na mniejsze kawa艂ki fasol臋. Zarumieni膰 wszystko. Zala膰 gor膮cym wywarem. Pogotowa膰 kilkana艣cie minut, a偶 warzywa zmi臋kn膮. Doprawi膰 sol膮, pieprzem i cukrem. 

Marchew obra膰 i r贸wnie偶 obieraczk膮 pokroi膰 j膮 na cienkie, d艂ugie paski. Na odrobinie mas艂a podsma偶y膰 na patelni (osobno, nie razem z warzywami) i na sam koniec doda膰 do zupy. 


Dla os贸b, kt贸re nie lubi膮 bobu i nie mog膮 si臋 do niego przekona膰, na prawd臋 polecam t膮 zupk臋. Mi zasmakowa艂a od pierwszej 艂y偶ki. SMACZNEGO:)







Komentarze