Moja kwaśnica na białej kiełbasie

A Kto powiedział, że zupa z kiszonej kapusty musi być na wędzonce? Pyszna, pachnąca, świeża i surowa biała kiełbasa nadaje inny - ale również bardzo dobry smak - tej zupie. Poznajcie zatem tą wersję.

Co potrzebujemy (ok. 2 - 3 litry zupy)...
- ok. 4 - 5 surowych białych kiełbas
- 1/2 kg kiszonej kapusty https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/11/kapusta-kiszona.html
- liść pora i selera
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki pokruszonych suszonych grzybów
- 2 łyżeczki soli
-  pieprz czarny do nadania pikantnego smaku
- kilka kropli magi
- łyżka majeranku

Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą (ok. 3 litrów) wkładamy naszą białą kiełbaskę, pokruszone suszone grzyby pokrojony seler i por. Dodajemy kapustę kiszoną (można ją posiekać na drobniejszą), liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz kroplami magi.

Gdy zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w kostki/ półkola marchew i pietruszkę. Gotujemy tak długo oczywiście jak wszystko będzie miękkie - ok. 2- 3 godzin.

Po kilkunastu minutach gotowania przebijam kiełbasę wykałaczką lub widelcem w kilku miejscach.

Po tym czasie jeśli zupa wydaje się nam zbyt gęsta dodać wodę (ale to raczej nie konieczne). Gdy się zagotuje można dodać pół szklanki kaszy i jeszcze kilka minut pogotować, aż kasza napęcznieje. Przed podaniem białą kiełbasę kroje na mniejsze kawałki. SMACZNEGO:)






Komentarze