Pamiętacie jak przy okazji nalewki wiśniowej pisałam, że warto zamrozić wisienki, które wykorzystaliśmy do jej przygotowania - dla przypomnienia podaje link https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/07/nalewka-wisniowa.html. Teraz nadszedł ten moment, że możemy wyjąc z zamrażalki porcję wisienek i zrobić pyszne ciasto z procentami. Sernik przypomina tzw Sernik Ulki, który już robiłam, ale dzięki % smakuje zupełnie inaczej
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wypestkowanych wiśni z nalewki
- 1 szklanka wypestkowanych wiśni z nalewki
Masa:
- 5 serków homogenizowanych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 roztopionej margaryny
- 2 jajka
- 2 jajka
- 2 białka
- 1 budyń waniliowy
Sposób przygotowania:

Przygotować masę ucierając cukier z jajkami i białkami. Po ok. 5 minutach dodać margarynę i budyń i dalej mieszać - ok. 2 minut. Na koniec dodać serki homogenizowane i na najniższych obrotach miksera połączyć je z resztą masy.
Komentarze
Prześlij komentarz