Pstrąg łososiowy w towarzystwie grzybów

Pyszna, świeżutka rybka, oprószona mąką i usmażona na patelni świetnie nam zasmakowała z pieczarkami, które przygotowałam z cebulką, szczypiorkiem i świeżą pietruszką. 
Co potrzebujemy... 
- filet pstrąga łososiowego
- ok. 1/2 szklanki mąki
- sól
- ok. 1/3 szklanki oleju do smażenia

- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- szczypiorek
- pietruszka zielona
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz


Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Obgotować w lekko osolonej wodzie (ok. 3 minut od czasu zagotowania) i  przecedzić na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek.

Z filecika usunąć łuski i ości, które są widoczne i łatwo się je usuwa. Pokroić na mniejsze kawałki (ok. 5 cm) delikatnie posolić. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na mniejszym ogniu.

Rybkę podajemy na przygotowanych gorących pieczarkach. Świetnie się komponują z młodymi gotowanymi ziemniakami i surówką np. typu coleslaw https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/08/surowka-colesaw.html. Smacznego:)




Komentarze