Zup臋 pomidorow膮 zazwyczaj robi臋 na wywarze mi臋snym. Przewa偶nie jest to kawa艂ek drobiowego mi臋sa typu udka, czy skrzyde艂ka. Ale dzi艣 wersja takiej jakby ''chudej'' zupy, takiej delikatnej bo na piersi z kurczaka. Oczywi艣cie mo偶na j膮 przygotowa膰 na dowolnym mi臋snym wywarze.
Co potrzebujemy...
- kawa艂ek mi臋sa - dzi艣 pojedyncza pier艣 z kurczaka
- 2 marchewki
- korze艅 pietruszki
- przecier pomidorowy w艂asnej roboty:)https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/07/domowy-przecier-z-pomidorow.html
- li艣膰 selera i pora
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 li艣cie laurowe
- ok. 1 艂y偶ka soli
- ok. 2 艂y偶ki cukru
- odrobina pieprzu
- 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
- kilka 艂y偶ek s艂odkiej 艣mietany (je艣li Kto艣 lubi)
- makaron (ok. szklanka)

Ugotowa膰 wywar mi臋sny. W ok. 2 litrach osolonej, doprawionej cukrem i pieprzem wodzie, ugotowa膰 do mi臋kko艣ci pier艣, razem selerem i porem, li艣ciem laurowym, zielem angielskim, pokrojon膮 w kawa艂ki marchewk膮 i pietruszk膮.
Gdy wszystko b臋dzie ju偶 po偶膮danej mi臋kko艣ci, dodajemy s艂oiczek przecieru pomidorowego w艂asnej roboty i koncentrat pomidorowy. Dok艂adnie mieszamy i jeszcze chwil臋 gotujemy.
Do gotuj膮cej si臋 zupy dorzucamy makaron, ponownie chwil臋 gotujemy, a偶 makaron zmi臋knie.
Je艣li lubimy zabielone zupy dodajemy troch臋 s艂odkiej 艣mietany, wcze艣niej rozmieszanej z odrobin膮 zupy, i do艣膰 energicznie mieszamy w celu dok艂adnego po艂膮czenia si臋. Gotowe. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz