Zupa pomidorowa

Zup臋 pomidorow膮 zazwyczaj robi臋 na wywarze mi臋snym. Przewa偶nie jest to kawa艂ek drobiowego mi臋sa typu udka, czy skrzyde艂ka. Ale dzi艣 wersja takiej jakby ''chudej'' zupy, takiej delikatnej bo na piersi z kurczaka. Oczywi艣cie mo偶na j膮 przygotowa膰 na dowolnym mi臋snym wywarze.


Co potrzebujemy...
- kawa艂ek mi臋sa - dzi艣 pojedyncza pier艣 z kurczaka
- 2 marchewki
- korze艅 pietruszki
- przecier pomidorowy w艂asnej roboty:)https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/07/domowy-przecier-z-pomidorow.html
- li艣膰 selera i pora
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 li艣cie laurowe
- ok. 1 艂y偶ka soli
- ok. 2 艂y偶ki cukru
- odrobina pieprzu
- 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
- kilka 艂y偶ek s艂odkiej 艣mietany (je艣li Kto艣 lubi)
- makaron (ok. szklanka)

Spos贸b przygotowania:
Ugotowa膰 wywar mi臋sny. W ok. 2 litrach osolonej, doprawionej cukrem i pieprzem wodzie, ugotowa膰 do mi臋kko艣ci pier艣, razem selerem i porem, li艣ciem laurowym, zielem angielskim, pokrojon膮 w kawa艂ki marchewk膮 i pietruszk膮. 

Gdy wszystko b臋dzie ju偶 po偶膮danej mi臋kko艣ci, dodajemy s艂oiczek przecieru pomidorowego w艂asnej roboty i koncentrat pomidorowy. Dok艂adnie mieszamy i jeszcze chwil臋 gotujemy. 

Do gotuj膮cej si臋 zupy dorzucamy makaron, ponownie chwil臋 gotujemy, a偶 makaron zmi臋knie. 
Je艣li lubimy zabielone zupy dodajemy troch臋 s艂odkiej 艣mietany, wcze艣niej rozmieszanej z odrobin膮 zupy, i do艣膰 energicznie mieszamy w celu dok艂adnego po艂膮czenia si臋. Gotowe. SMACZNEGO:)





Komentarze