Barszcz czerwony z uszkami, czy pasztecikami podejrzewam, 偶e go艣ci na wigilijnym stole ka偶dego:) na naszym na pewno:) Poznajcie zatem moj膮 wersj臋 tej przepysznej zupy, kt贸ra kojarzy si臋 z zapachem 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia.
Co potrzebujemy...- s艂oik burak贸w https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/08/buraki-w-zalewie.html
- kawa艂ek pora
- kawa艂ek selera
- marchew
- korze艅 pietruszki
- g艂贸wka czosnku
- jab艂ko
- szklanka suszonych grzyb贸w
- s贸l (ok. 1 do 2 艂y偶ek)
- pieprz (w zale偶no艣ci od tego jak ostry barszcz lubimy)
- majeranek (ok. 2 艂y偶ek)
- ok. 4 艂y偶ki octu
- ok. 2 艂y偶ek cukru

Do garnka z wod膮 (ok. 4 litr贸w) wsadzi膰 wszystkie sk艂adniki: por i seler pokrojony w 艣rednie kawa艂ki, obran膮 marchew i pietruszk臋 przekrojone na kilka cz臋艣ci, g艂贸wk臋 czosnku przeci臋t膮 na p贸艂 (z 艂upinkami), jab艂ko ze sk贸rk膮 przeci臋te na 膰wiartki, grzyby, buraki ze s艂oika razem z zalew膮.
Doda膰 s贸l, pieprz i majeranek. Zagotowa膰 i od czasu zagotowania pogotowa膰 na male艅kim ogniu ok. 15 minut. Doda膰 ok. 4 艂y偶ek octu i 2 艂y偶ki cukru. Odstawi膰 na ok. 12 godzin.
Po tym czasie przecedzi膰 przez sito. Ponownie zagotowa膰, doprawi膰 sol膮 i pieprzem oraz cukrem. Dla uzyskania pi臋knego czerwonego koloru mo偶na doda膰 koncentrat barszczu krakus (ok. 100 ml). SMACZNEGO:)
Doda膰 s贸l, pieprz i majeranek. Zagotowa膰 i od czasu zagotowania pogotowa膰 na male艅kim ogniu ok. 15 minut. Doda膰 ok. 4 艂y偶ek octu i 2 艂y偶ki cukru. Odstawi膰 na ok. 12 godzin.
Po tym czasie przecedzi膰 przez sito. Ponownie zagotowa膰, doprawi膰 sol膮 i pieprzem oraz cukrem. Dla uzyskania pi臋knego czerwonego koloru mo偶na doda膰 koncentrat barszczu krakus (ok. 100 ml). SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz