Pysznego kebaba, kt贸rego sama pierwszy raz przygotowywa艂am i wyszed艂 rewelacyjny, jaki艣 czas temu pokazywa艂am. Dzi艣 przepis na bu艂k臋 do niego;)
Co potrzebujemy...
- 1/2 kostki 艣wie偶ych dro偶d偶y (50 g)
- 2,5 szklanki m膮ki pszennej
- 3 艂y偶ki jogurtu naturalnego
- ok. 3/4 szklanki wody ciep艂ej
- 1/5 艂y偶eczki soli
- odrobina cukru
- jajko
- sezam
Spos贸b przygotowania:
Dro偶d偶e pokruszy膰 i wymiesza膰 z wod膮. Doda膰 m膮k臋, jogurt, s贸l i cukier. Wyrobi膰 ciasto i odstawi膰 w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia.
Na opr贸szonym m膮k膮 blacie rozwa艂kowa膰 na kszta艂t okr臋gu grubo艣ci ok. 1/2 cm. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180鈦癈 posmarowa膰 cieniutko roztrzepanym jajkiem i opr贸szy膰 sezamem, piec ok. 20 minut. Nasza bu艂ka musi ,,nap臋cznie膰,, na ca艂o艣ci.
Teraz ju偶 tylko albo odci膮膰 bu艂ce jeden brzeg i zrobi膰 sobie maxi kebaba, albo przeci膮膰 na p贸艂 i zrobi膰 dwa mniejsze, wszystko zale偶y od naszego apetytu:) Nadziewamy mi臋skiem wcze艣niej przygotowanym https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2019/03/moj-wasny-kebab.html , warzywami i sosem.SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz