Jest!!! Udał się!!! Super pomysł zarówno na kolację dla dwojga oraz na spotkanie w większym gronie, gdzie każdy będzie mógł stworzyć swojego własnego kebaba z dodatkami jakie tylko lubi.
Mięso drobiowe dobrze doprawione, nadziane na wykałaczki, upieczone w piekarniku, cieniutko skrojone i włożone do chrupiącej bułeczki z warzywami i sosami... Cud... miód... malina...:) to znaczy nam bardzo smakował, bo uwielbiamy kebaby.

- podwójna pierś z kurczaka
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 5 łyżek oliwy
- łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- łyżka soli
- trochę czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- kostka czosnku w proszku
- kostka cebulki w proszku
- trochę ziół majeranek, bazylia, oregano
- duża cebula
- dwa ziemniaki
Potem dodatkowo:
- bułka do kebaba
- surówki i warzywa
- feta
- sosy

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w plastry/kawałki grubości ok. 1 cm. Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą i zamarynować w tym mięso. Odstawić do lodówki na noc.
Przygotować ,,stelaż,,:) Cebulę przekroić na pół i nadziać ją na 3 długie wykałaczki pod delikatnym kątem (żeby zwężały się ku górze). Następnie nadziewać kolejno kawałki mięsa Zaczynając od największego. Delikatnie uciskać a na samej górze nadziać drugą połówkę cebuli.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ja dookoła ułożyłam pokrojone ziemniaki, żeby nasz kebab stał bezpieczniej.

Po tym czasie mięso powinno chwilkę ,,odpocząć,, Później już tylko potrzebny ostry nóż, by pościnać cieniutkie kawałki mięska, ułożyć je razem z sosami (jak dla mnie koniecznie ostry i czosnkowy) i warzywami w bułce https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2019/03/buka-do-kebaba.htmli delektować się jego smakiem. SMACZNEGO:)
super przepis!
OdpowiedzUsuń25 year-old Speech Pathologist Adella Waddup, hailing from Trout Lake enjoys watching movies like The Private Life of a Cat and Writing. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Mercedes-Benz 540K Spezial Roadster. Najwiecej artykul
OdpowiedzUsuńrzeszow radca prawny
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! To może jakiś pomysł na mały biznes? Na pewno chętnych do zamawiania by nie brakowało. Będziesz potrzebować opakowania papierowe, stosowne pozwolenia. Ale jak jedzonko pyszne to na pewno się opłaca. Można potraktować jako dodatkową formę zarobku.
OdpowiedzUsuń