Tym razem przygotowałam blok czekoladowy w formie takiego jakby mini torcika. W okrągłej blaszce, z pyszną owocową galaretką i ciasteczkami oreo - specjalnie dla dzieciaków, bo je uwielbiają.
Co potrzebujemy...
Co potrzebujemy...
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- 125 g masła
- 1/4 szklanki wody
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- kilka cienkich ciastek oreo
- galaretka owocowa - przezroczysta
- kilka kostek czekolady (do oprószenia)
- galaretka owocowa - przezroczysta
- kilka kostek czekolady (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Masło roztopić razem z wodą.
Dodać cukier i mieszać do czasu jego roztopienia na małym ogniu. Dodać kakao. Wszystko razem wymieszać i ostudzić.
Dodać mleko w proszku (do letniej masy) i razem wszystko wymieszać łyżką na jednolitą masę. Masa będzie bardzo gęsta i kleista, ale taka ma być.
Całość przełożyć do prostokątnej foremki (lekko natłuszczonej masłem) i docisnąć łyżką.
Ciasteczka oreo połamać na mniejsze i powbijać w blok.
Wsadzić do lodówki na minimum 2 godziny.
Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie już tężejąca zalać nią blok czekoladowy i poczekać aż całkiem stężeje.
Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać na górze.
Wyjąć z foremki i pokroić. SMACZNEGO:)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń