Pizza wiejska

Ka偶da pizza jest pyszna:) tym razem spr贸bujemy takiej jakby ze wsi:) kie艂basa, cebula, kiszony og贸ras i jajko:) tak mi si臋 jako艣 skojarzy艂o. 


 Co potrzebujemy...

- ok. 2 szklanek m膮ki
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- 1/2 kostki dro偶d偶y
- 艂y偶eczka oliwy
- szczypta soli

Dodatki:
- 8 ma艂ych pieczarek
- 2 og贸rki kiszone
- cebula czerwona
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 plastry mortadeli lub kie艂basy wiejskiej
- ser mozzarella
- szczypiorek
- kawa艂ek (100 g) 偶贸艂tego sera, kt贸ry si臋 dobrze roztopi


Spos贸b przygotowania:
Przepis na ciasto si臋 nie zmieni艂:) Dro偶d偶e pokruszy膰 i rozmiesza膰 w letniej wodzie. Doda膰 m膮k臋, oliw臋 i s贸l. Wszystko razem wymiesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮 (p贸ki si臋 da) potem wyrobi膰 r臋k膮 kilka minut. Je艣li ciasto b臋dzie zbyt lepkie mo偶na dosypa膰 m膮ki. Ciasto na pizz臋 powinno nam si臋 odkleja膰 od d艂oni, by膰 jednolite i g艂adkie. Prze艂o偶y膰 do czystej miski, przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 w ciep艂e miejsce, a偶 wyro艣nie.

Przygotowa膰 sos. Ja uwielbiam pomidorowy, na kt贸ry przepis r贸wnie偶 ju偶 go艣ci艂 na blogu https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2018/03/sos-pomidorowy.html i sk艂adniki na pizz臋. Pieczarki umy膰 i pokroi膰 w plasterki, og贸rki kiszone w pod艂u偶ne plastry, cebul臋 w 贸semki, jajka w plasterki, kie艂bas臋, ser mozzarella pokroi膰 w drobn膮 kostk臋 a szczypior poszatkowa膰. 

Ser potrze膰 na tarce na du偶ych oczkach

Gdy ciasto wyro艣nie, st贸艂 podsypa膰 m膮k膮 i wy艂o偶y膰 na ni膮 ciasto do pizzy. R臋koma uformowa膰 okr膮g艂y kszta艂t pizzy (rozci膮gaj膮c ciasto na wszystkie strony 艣wiata, przewr贸ci膰 j膮 z jednej strony na drug膮 kilka razy). U艂o偶y膰 tak przygotowany sp贸d na blaszce do pieczenia wy艂o偶onej pergaminem. Piekarnik nagrza膰 do 200鈦癈. 

Pizze posmarowa膰 sosem, rozsypa膰 ser i u艂o偶y膰 sk艂adniki. Na g贸rze porozsypywa膰 mozzarell臋 i szczypiorek i delikatnie posoli膰 i popieprzy膰. Piec ok. 25 -30 minut. Zawsze sprawd藕my czy ciasto ju偶 si臋 do ko艅ca wypiek艂o. SMACZNEGO:)




Komentarze