Pizza pepperoni


Uwielbiam pizz臋 na ostro wi臋c dzi艣 propozycja pizzy z dodatkiem peperoni. 


 Co potrzebujemy...
- ok. 2 szklanek m膮ki
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- 1/2 kostki dro偶d偶y
- 艂y偶eczka oliwy
- szczypta soli

Dodatki:
- 4 pieczarki
- kilka plasterk贸w kie艂basy 
- 6 papryczek peperoni z zalewy
- cebula
- kilka kostek fety
- kawa艂ek czerwonej papryki
- szczypior
- kawa艂ek (200 g) 偶贸艂tego sera, kt贸ry si臋 dobrze roztopi


Spos贸b przygotowania:
 Przepis na ciasto do pizzy si臋 nie zmieni艂. Dro偶d偶e pokruszy膰 i rozmiesza膰 w letniej wodzie. Doda膰 m膮k臋, oliw臋 i s贸l. Wszystko razem wymiesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮 (p贸ki si臋 da) potem wyrobi膰 r臋k膮 kilka minut. Je艣li ciasto b臋dzie zbyt lepkie mo偶na dosypa膰 m膮ki. Ciasto na pizz臋 powinno nam si臋 odkleja膰 od d艂oni, by膰 jednolite i g艂adkie. Prze艂o偶y膰 do czystej miski, przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 w ciep艂e miejsce, a偶 wyro艣nie. Mi na s艂onku wyrasta ok. 20 minut.

Gdy ciasto wyro艣cie oczywi艣cie na stolnicy wy艂o偶onej pergaminem posypanym m膮k膮 formujemy palcami nasz膮 pizz臋. Smarujemy j膮 sosem pomidorowym, posypujemy po艂ow膮 przygotowanego sera 偶贸艂tego i uk艂adamy nasze dodatki: pieczarki pokrojone w plasterki, kie艂bas臋 pokrojon膮 w plasterki, marynowane papryczki peperoni w ca艂o艣ci, papryk臋 w kostkach, fet臋 w kostkach i cebul臋 w pi贸rkach lub kr膮偶kach, a szczypiorek pisiekany niezbyt zdrobno. Na g贸r臋 posypujemy serem i do piekarnika ok. 25 minut w temperaturze 200鈦癈. Pycha. SMACZNEGO:)


Komentarze