Burgery do tej pory ,,kończyłam,, w piekarniku. Tym razem ,,od a do z,, zrobiliśmy to na patelni grillowej. Wyszło przepysznie albo jeszcze lepiej:) Tym razem grilowaliśmy nie tylko mięso i bułki:)
Co potrzebujemy:
BURGER:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- szczypta pieprzu
- sól
- ewentualnie łyżka bułki tartej
- 3 łyżki mąki do obtoczenia przed smażeniem
- sos https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/11/domowy-burger-woowy.html
- duża cebula
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- ogórek konserwowy (2 sztuki)
- 4 liście sałaty
- 4 plastry sera do roztopienia
- ok. 4 łyżek oleju do natłuszczenia patelni grillowej

Składniki potrzebne do przygotowania soczystego burgera (mięso, sól, pieprz, oliwa, bułka tarta) zagnieść i uformować 4 kotlety (płaskie, dość cienkie i o średnicy większej niż bułka bo się skurczą). Obtoczyć mąką.
Na natłuszczonej i nagrzanej patelni grillowej zarumienić cebulę pokrojoną w grubsze plastry i szynkę. Odstawić i grillować mięsne burgery aż dojdą:) ok. 3 - 4 minut z każdej strony. Pod koniec przygotowywania burgerów położyć na nich po plasterku sera, dołożyć obok nich przekrojone bułki (albo bułki podgrzać osobno), przekrojone na pół i przez chwilę je podgrzać.

Komentarze
Prześlij komentarz