Hamburger in black;)

Hamburger...
Uwielbiam tego rodzaju fast food;)
Tym razem zamiast tradycyjnych bu艂ek wykorzystali艣my takie czarniutke z sezamem. Efekt chyba ca艂kiem ciekawy;)


BURGER:
- 400 g mielonego mi臋sa wo艂owego
- 1 jajko
- 1 艂y偶ka oliwy
- szczypta pieprzu
- s贸l
- ewentualnie 艂y偶ka bu艂ki tartej
- 3 艂y偶ki m膮ki do obtoczenia przed sma偶eniem

- sos https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/11/domowy-burger-woowy.html

Dodatki - moim zdaniem jakie Kto lubi;)
- du偶a cebula
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- og贸rek konserwowy lub kiszony - jak tym razem;) - (2 sztuki)
- 4 li艣cie sa艂aty
- pomidor

- pra偶ona cebulka
- ok. 4 艂y偶ek oleju do nat艂uszczenia patelni grillowej

- Bu艂eczki z sezamem - dzi艣 czarniutkie;)

Spos贸b przygotowania:

Sk艂adniki potrzebne do przygotowania soczystego burgera (mi臋so, s贸l, pieprz, oliwa, bu艂ka tarta) zagnie艣膰 i uformowa膰 4 kotlety (p艂askie, do艣膰 cienkie i o 艣rednicy wi臋kszej ni偶 bu艂ka bo si臋 skurcz膮). Obtoczy膰 m膮k膮.

Na nat艂uszczonej i nagrzanej patelni grillowej zarumieni膰 cebul臋 pokrojon膮 w grubsze plastry i szynk臋. Odstawi膰 i grillowa膰 mi臋sne burgery a偶 dojd膮:) ok. 2 - 4 minut z ka偶dej strony. Pod koniec przygotowywania hamburger贸w do艂o偶y膰 obok nich przekrojone bu艂ki (albo bu艂ki podgrza膰 osobno), przekrojone na p贸艂 i przez chwil臋 je podgrza膰. 

Gdy ju偶 wszystko gotowe ,,sk艂adamy,, naszego hamburgera. Na doln膮 cz臋艣膰 bu艂ki sos, sa艂ata, og贸rek, mi臋sko, cebula, cebulka pra偶ona, pomidor, sos, szynka, sos (je艣li uwielbiacie ser tak jak ja to dok艂adam i ser;)- wiem 偶e to ju偶 wtedy nie ham... ale ja tak lubi臋 i kto mi zabroni) i g贸rna cz臋艣膰 bu艂ki. I SMACZNEGO:)

 

 

Komentarze