Kruche zrazy z wołowiny idealnie się nadają na uroczysty obiad.
W związku z tym, że Święta Bożego Narodzenia to świetny czas na tego typu obiady, to właśnie ten rodzaj mięsa jest moją propozycją. Tak jak zawsze, dużo zależy od jakości i rodzaju mięsa. Warto wybrać piękny kawałek wołowiny ze sprawdzonego miejsca i nawet kilka złotych więcej zapłacić, żeby być pewnym jakości. Przygotowując zrazy według tego przepisu mamy nie tylko piękne porcje mięsa, ale także aromatyczny sos, który doda smaku ziemniakom.
Warto spróbować:)
Co potrzebujemy (na ok. 10 - 12 sztuk)...
- ok. 1 kg mięsa wołowego typu legawa, zrazowa
- 2 cebule
- 3 ogórki kiszone
- kawałek wędzonego boczku (250 g)
- sól, pieprz, cukier
- kilka łyżeczek musztardy
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek oleju do smażenia
- 1/4 kostki masła + 1 czubata łyżka mąki
![]() |
Tu wersja jeszcze z wykałaczkami:) |

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbić tłuczkiem (przez woreczek) zwracając szczególną uwagę żeby brzegi były rozbite jak najcieniej się da. Delikatnie z jednej strony oprószyć pieprzem, a z drugiej posmarować cieniutko musztardą. Ułożyć jeden na drugim i odstawić najlepiej na całą noc.






Komentarze
Prześlij komentarz