Roladki z pieczarkami

Propozycja na obiad, kt贸ry mo偶emy przygotowa膰 wcze艣niej, poniewa偶 roladki sw膮 艣wie偶o艣膰 i krucho艣膰 utrzymuj膮 kilka dni. Dobry pomys艂 na rodzinny obiad zar贸wno w wi臋kszym jak i mniejszym gronie.
Co potrzebujemy...
- 1 kg schabu
- 1 kg pieczarek
- s贸l
- pieprz
- s艂odka papryka
- kilka listk贸w 艣wie偶ej zielonej pietruszki
- 1/3 szklanki oleju do sma偶enia

Spos贸b przygotowania:
Pieczarki umy膰 i pokroi膰 na drobn膮 kostk臋. Obgotowa膰 w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut od zagotowania. Wod臋 zla膰 i wystudzi膰 grzyby.

呕eby nasze roladki by艂y jeszcze delikatniejsze :) odcinam z kawa艂ka schabu wszelki t艂uszczyk, kt贸ry cz臋sto jest dooko艂a. Kroimy na plastry grubo艣ci ok 1,5 cm, nast臋pnie rozbijamy t艂uczkiem z ka偶dej strony do艣膰 cienko (a zw艂aszcza cienko na zako艅czeniu ka偶dego plastra 偶eby nam si臋 sklei艂o przy zwijaniu). Ka偶dy plaster doprawi膰 sol膮 z obu stron i z jednej strony pieprzem, z drugiej s艂odk膮 papryk膮. 
Gdy nasze pieczarki b臋d膮 zimne zabieramy si臋 do zwijania naszych roladek. Na ka偶dej uk艂adamy po 1 czubatej 艂y偶ce ugotowanych pieczarek i kawa艂eczek zielonej pietruszki. Zwijamy ciasno. Mo偶emy sobie pom贸c wyka艂aczk膮 przebijaj膮c roladk臋 aby lepiej si臋 trzyma艂y podczas sma偶enia (potem przed podaniem oczywi艣cie wyjmujemy je). 
I co? Rozgrzewamy olej w p艂askim garnku z przykrywk膮 i uk艂adamy roladki na tej stronie gdzie widoczne jest z艂膮czenie. Podsma偶amy, a偶 si臋 艂adnie zarumieni膮 i przewracamy na drug膮 stron臋. Ja podpiekam je jakby z 4 stron. Gdy z ka偶dej strony b臋d膮 ju偶 mia艂y 艂adny z艂ocisty kolor, dodajemy ok. szklank臋 wody i dusimy na ma艂ym ogniu pod prawie ca艂kowitym przykryciem, a偶 b臋d膮 mi臋kkie i kruche. Jak woda wyparuje dolewamy kolejn膮 porcj臋 i dalej dusimy. 艢redni czas to ok. 2 godzin, ale zale偶y oczywi艣cie od mi臋ska. 
Podajemy z ziemniakami i sur贸wk膮, albo zasma偶an膮 kapust膮 https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/11/zasmazana-kapusta-z-cebulka.html czy og贸rkiem kiszonym https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/07/ogorki-kiszone.html. SMACZNEGO:) 



Propozycja podania: roladka z pieczarkami, zasma偶ana kapusta, og贸rek kiszony, ziemniaki



Komentarze