Kawa艂ek szynki przyrz膮dzony w ca艂o艣ci, nast臋pnie pokrojony w konkretne plastry i podany na pure ziemniaczanym w towarzystwie tartych buraczk贸w to idealny pomys艂 na obiad w 艣rodku tygodnia, czy od 艣wi臋ta, czyli nadaje si臋 na ka偶d膮 por臋 i okazj臋. Do tego wszystkiego pyszny sos, w tym przypadku jednolity i g艂adki bez dodatku warzyw.
Co potrzebujemy...
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 艂y偶ka soli
- 1/5 艣wie偶o mielonego czarnego pieprzu
- 1 p艂aska 艂y偶eczka s艂odkiej papryki
- 3 艂y偶ki p艂ynnego miodu
- 2 艂y偶ki musztardy
- 5 艂y偶ek oliwy do marynaty
- 5 艂y偶ek oliwy do podsma偶enia
- majeranek, tymianek, oregano
- 1 p艂aska 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- pure ziemniaczane https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/11/pure-ziemniaczane.html
- tarte buraczki https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/08/buraczki-tarte.html
Spos贸b przygotowania:
Szynk臋 umy膰 i osuszy膰 r臋cznikiem papierowym.


Gdy szynka b臋dzie mi臋kka, wyj膮c j膮 z brytfanny, a do niej wla膰 ok. 2 szklanek wody i doprowadzi膰 do wrzenia. A w 1/3 szklanki wody rozrobi膰 m膮k臋 ziemniaczan膮, doda膰 troch臋 gotuj膮cego si臋 sosu, wymiesza膰 i doda膰 do brytfanny ca艂y czas mieszaj膮c. Doprowadzi膰 do wrzenia i ewentualnie jeszcze doprawi膰. Szynk臋 pokroi膰 w konkretne plastry i poda膰 na pure ziemniaczanym i tartymi buraczkami. A do tego wszystkiego sosik... SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz