Szynka w delikatnym sosie miodowo-musztardowym

Kawa艂ek szynki przyrz膮dzony w ca艂o艣ci, nast臋pnie pokrojony w konkretne plastry i podany na pure ziemniaczanym w towarzystwie tartych buraczk贸w to idealny pomys艂 na obiad w 艣rodku tygodnia, czy od 艣wi臋ta, czyli nadaje si臋 na ka偶d膮 por臋 i okazj臋. Do tego wszystkiego pyszny sos, w tym przypadku jednolity i g艂adki bez dodatku warzyw.
Co potrzebujemy...
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 艂y偶ka soli
- 1/5 艣wie偶o mielonego czarnego pieprzu
- 1 p艂aska 艂y偶eczka s艂odkiej papryki
- 3 艂y偶ki p艂ynnego miodu
- 2 艂y偶ki musztardy
- 5 艂y偶ek oliwy do marynaty
- 5 艂y偶ek oliwy do podsma偶enia
- majeranek, tymianek, oregano
- 1 p艂aska 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej

Dodatkowo:

Spos贸b przygotowania:
Szynk臋 umy膰 i osuszy膰 r臋cznikiem papierowym. 
Przygotowa膰 marynat臋. S贸l, pieprz, papryk臋, mi贸d, musztard臋 i oliw臋 wymiesza膰 z odrobin膮 majeranku, tymianku i oregano. Szynk臋 natrze膰 tak przygotowana marynata i odstawi膰 do lod贸wki najlepiej na ca艂膮 noc (albo chocia偶 na 2 godziny). 
W brytfannie rozgrza膰 oliw臋 i zarumieni膰 szynk臋 z ka偶dej strony. Gdy z ka偶dej strony b臋dzie ju偶 mia艂a 艂adny br膮zowy kolor, dola膰 troch臋 wody (ok. 1/2 szklanki) i dusi膰 pod przykryciem na ma艂ym ogniu a偶 b臋dzie mi臋kka. Ca艂kowity czas przygotowywania szynki to ok. 3 godzin (zale偶y od mi臋sa). W mi臋dzy czasie trzeba dolewa膰 po 1/2 szklanki wody. 
Gdy szynka b臋dzie mi臋kka, wyj膮c j膮 z brytfanny, a do niej wla膰 ok. 2 szklanek wody i doprowadzi膰 do wrzenia. A w 1/3 szklanki wody rozrobi膰 m膮k臋 ziemniaczan膮, doda膰 troch臋 gotuj膮cego si臋 sosu, wymiesza膰 i doda膰 do brytfanny ca艂y czas mieszaj膮c. Doprowadzi膰 do wrzenia i ewentualnie jeszcze doprawi膰. Szynk臋 pokroi膰 w konkretne plastry i poda膰 na pure ziemniaczanym i tartymi buraczkami. A do tego wszystkiego sosik... SMACZNEGO:)


Komentarze